Aulis Kallion puheenvuoro

Suomen kunniakonsuli, professori Leonidas Donskis (1962-2016)

  • Leonidas Donskis
    Leonidas Donskis

 

Kaunasin Vytautas Suuren yliopiston filosofian professori Leonidas Donskis kuoli äkilliseeen sairauskohtaukseen  Vilnan lentokentällä 21. syyskuuta 54-vuotiaana.  Hän oli matkalla Pietariin esittelemään uutta kirjaansa, Donskis oli paitsi kotimaassaan Liettuassa myös kansainvälisellä tasolla arvostettu yhteiskuntafilosofi, aatehistorioitsija ja kulttuurikriitikko.

Donskis piti jonkinlaisena hupentumana urallaan yhdessä merkittävimpiin yhteiskuntafiloseihin lukeutuvan Zygmunt Baumanin kanssa julkaisemaansa teosta. Leonidas Donskis toimi myös yhden kauden liberaalina europarlamentaarikkona (2009-2014) ja keskittyi ihmisoikeuskysymyksiin.Hän oli niitä harvoja itäisen Euroopan edustajia, jotka puhuvat myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. 

Leonidas Donskisin perhehistoria ehkä selittää, miksi hän oli niin vahvasti sitoutunut moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden ajatuksiin. Hänen juutalainen isänsä oli lapsena selviytynyt holokaustista katolisen liettualaisen perheen kasvattina. Donskis itse oli katolilainen, mutta oli aktiivinen Liettuan juutalaisyhteisöä koskevissa kysymyksissä ja toimi kauden yhteisön varapuheenjohtajana. Hän pyrki edistämään liettualaisten tietoisuutta juutalaisten kansanmurhasta ja myös osavastuustaan siihen. 

Musiikki ja filosfia olivat molemmat erottamaton osa Donskisin elämää. Hän valmistui aikanaan ensiksi klassisen musiikin puolelta, ennenkuin filosofia vei menneessään. Donskis väitteli moraali- ja sosiaalifilosofian alalta tohtorksi Helsingin yliopistossa. Hänen Suomi-yhteytensä säilyivät ja viime vuotensa hän toimi Suomen kunniakonsulina Kaunasissa. 

Leonidas Donskisia jäi kaipaamaan muun muassa puoliso Jolanta Donskiene.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat