Aulis Kallion puheenvuoro

Katalonian itsenästymiselle ei ole perusteita

Katalonian itsenäsiyyshanke on saanut tukea myös suomalaisessa mielipiteessä.Onpa alueen itsenäistymisuunnitelmia verrattu Suomen itsenäistymiseen ja vielä useammin Baltian maiden itsenäistymiseen Neuvostoliitosta.

Tällaiset vertailut onuvat. Suomelta ei koskaan oltu kysytty haluaako se kuulua Venäjää ja 1917 itsevaltainen imperiumi oli ajautunut kaaokseen. Myöskään Baltian mailta ei oltu kysyttyä haluavatko ne kuulua Neuvostoliittoon eikä niillä ollut mahdollisuutta vaikuttaa oloihinsa. Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja Liettuan ulkoministeri Linkevicius ovat viime viikkoina ponnekkkaasti torjuneet Baltian ja Katalonian vertaamisen.

Katalonia on osa demokraattista Espanjaa ja sillä on laaja itsehallinto, joka on kirjattu Espanjan vuoden 1978 perustuslakiin. Tuon perustuslain myöt katalaanit hyväksyivät kansanäänestyksessä. On selvää, että Katalonian aluehalllinnon itsenäisyyspyrkimykset: kansanäänestys ja itsenäisyysjulistus ovat vastoin perustuslakia. Enpä ihmettelisi vaikka Madridin keskushallitus turvautuisi perustuslain pykälään 155 ja ottaisi Katalonian suoraan hallintaansa.

Katalonialla ei myöskään ole kansainvälisen oikeuden perustetta itsenäistymiselleen: Eroaminen jostain valtiosta on oikeutettua vain jos kyse on siirtomaan vapautumisesta tai jos kansa on joutunut vainon ja sorron kohteeksi. Katalonia ei voi tällaista väittää.

Katalonian itsenäisyystietä vaikeuttaa myös reaalipolitiikka. Kosovolla oli kansainvälisen oikeuden peruste itsenäistymiselleen Serbian toimeenpaneman etnisen puhdistuksen jälkeen. Mutta vieläkään Kosovo ei ole saanut YK:n tai EU:n jäsenyyttä eivätkä ovet avaudu kansainvälisiin järjestöihin nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Kataloniasta ei varmasti Euroopassa haluta separatisteille innoittavaa esimerkkiä.

Sitten on vielä talous. Katalonia kerskuu, että se tuottaa viidenneksen Espanjan BKT:sta. Tämä on totta, mutta johtuu siitä että aina 1800-luvulta saakka Espanja on investoinut hyvät liikenneyhteydet Eurooppaan omaavalle alueelle. Näin myös Francon vuosina, jolloin Barcelona sai mm. Espanjan ylpeyden Seatin autotehtaan. Jo tässä kriisin vaiheessa kaksi johtavaa pankkia ja useat yritykset ovat jättämässä Katalonian. Mitä sitten jo itsenäisyyssadusta tulisi totta? 

Katalonian omaa taloudenpitoa kuvaa, että se on roskalainaluokassa ja saa luottoa vain Madridin kautta. Osittain tämä johtuu siitä, että aluehallinto haaskaa yrittämällä  lahjoa kansalaisia. Esimerksi Katalonian poliiisien palkat ovat huomattavasti muun Espanjan poliisien palkkojen yläpuolella.

Täytyy vain toivoa, ettei Katalonian konflikti eskalaloidu pahemmaksi ja paluu normaaliin olisi mahdollista. 

Katalonian väestö on syvästi jakautunut itsenäisyyshankkeessa ja Espanjassa on jo noussut  pelko Pohjois-Irlannin skenaariosta, jossa väestö on pysyvästi ja vihamielisesti jakautunut kahteen osaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän auliskallio kuva
Aulis Kallio

Kansojen itsemääräämisoikeus ei sovellu lainkaan Ktalonian tapaukseen. Se pystyy käyttäämään itsemääräämistään aivan hyvin Espanjan itsehallintoalueena. Toiseksi, kun väestö on kaikkien kyselyiden mukaan jakautunut kahteen tasavahvaan leiriin itsenäistymisen/ Espanjaan jäämisen kohdalla, itsenäisyyshanke on aika kevyissä kantimissa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Baskeilla oli heikompi kannatus mutta jaksoivat kumminkin sotia aika kauan.
Toisaalta tilanne on nyt hieman toinen koska kuulumme rauhanunioniin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Toiseksi, kun väestö on kaikkien kyselyiden mukaan jakautunut kahteen tasavahvaan leiriin itsenäistymisen/ Espanjaan jäämisen kohdalla, itsenäisyyshanke on aika kevyissä kantimissa."

Siksihän asiasta juuri äänestettiin, jotta selviäisi vapaissa vaaleissa mikä itsenäisyyden kannatus on. Periaatteena oli, että jos enemmistö kannattaa itsenäisyyttä, niin sitten julistaudutaan itsenäiseksi. Eihän ole mitään syytä antaa vähemmistön määrätä asioista. Espanja tosin väliin puuttumisellaan sössi vaalit siten, että niiden tulos näytti entistä suurempaa itsenäisyyden kannatusta, koska vain aktiivisin osa tohti mennä uurnien lähellekään.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

#2. Katalaanit on kansa ja heillä on (käsittääkseni) historiallinen oikeus alueeseensa, joten kyllä heillä on oikeus kansana itsemääräämisoikeuteensa.

Näin olisi kai myös esim. baskeilla.

Espanjan imperialistinen toiminta on selvä molemmissa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Itsenäisyydelle on perusteita, mutta itsenäisyydelle vastakkaiset seikat ovat joidenkin mielestä painavampia kuin sitä puoltavat. Loppujen lopuksi kyse on arvoista. Teknokraatit pyrkivät aina siirtämään arvokysymykset sivuun. Ne eivät heidän taskulaskimiinsa mahdu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Katalonian itsenäistymisasiassa pistää silmään se, että Espanjan keskushallinto ei ole kyennyt tunnistamaan tilannetta poliittiseksi ongelmaksi, vaan pitää sitä pelkkänä järjestyshäiriönä. Teknokraattinen suhtautuminen siis, aivan kuin valittujen poliitikkojen tehtävä olisi vain yhteiskunnan hallinnointi eikä sen muokkaaminen.

May Nyqvist

Mikä oli suhtautumisesi Suomen perustuslakiin ja EU:hun vuonna -95?

Toimituksen poiminnat